Bemar – co to takiego?

Wyraz Bemar po francusku bain-marie – znaczy dokładnie kąpiel wodna. Jest to urządzenie które, należy do uposażenia kuchni. Nazwano tak pewien rodzaj podgrzewacza, nierzadko w postaci wózka do którego mamy możliwość wsadzić talerze z potrawami. Ciekawostką jest, że we Francji stosowano je już od pierwszej połowy XX wieku. Jest to urządzenie nadzwyczaj praktyczne w gastronomii, najbardziej przy przyrządzaniu dań dla znacznej ilości osób. Służy ono utrzymywaniu gorąca jedzenia przez dłuższy czas.

Urządzenie składa się z pojemników, w których sytuowane są dania. Położone są one w górnej partii urządzenia, a żywność zakryta jest pokrywami. W bemarze znajduje się mechanizm, który odpowiedzialny jest za utrzymywanie stosownej temperatury znajdujących się tam potraw. Urządzenia te można podzielić na gazowe i elektryczne. Poniżej mechanizmu do podgrzewania często znajduje się miejsce na zastawę. Znacznie większy progres techniczny sprawił, że możemy spotkać się z urządzeniami samojezdnymi. Jest to ogromne ułatwienie dla posiadaczy gastronomii. Pracownik, który został wytypowany do obsługiwania urządzenia nakłada ciepły posiłek prosto z pojemnika na talerz.

Bemary gastronomiczne są użyteczne nie tylko w barach czy hotelach. Pozytywnie sprawdzają się także w szpitalach i w naszych domach. Niemniej jednak posiadanie takiego urządzenia nie jest dobre jeśli pragniemy wykorzystać go zwyczajnie dla swoich zapotrzebowań. Posiadanie bemaru jest przydatne tylko i wyłącznie wtedy, gdy często {robimy|organizujemy| w mieszkaniu zabawy na które oczekiwanych jest dużo ludzi. Duży budynek także jest niezbędny do posiadania tego urządzenia jako że jest ono raczej spore.

Tak więc co to jest Bemar? Jest to urządzenie, które bez wątpienia wyróżnia się wieloma plusami. Jedną z nich jest to, że są produkowane z najkorzystniejszych materiałów tzn. ze stali nierdzewnej. Także budowa urządzenia jest odpowiednio dobrana. Urządzenie jest przyjazna, wygodne i proste w czyszczeniu. Stal nierdzewna daje gwarancję obu tych rzeczy. Na rynku do kupienia są różne typy i wzory tych urządzeń, więc bez większego kłopotu kupujący ma ewentualność dobrania ich do potrzeb własnego (nie tylko gastronomicznego) obiektu.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *