Czego unikać na urlopie?

Lato to czas pysznych smaków, niestety co poniektóre z nich potrafią być sprawcą dodatkowych kilogramów. W jaki sposób dbać o naszą figurę podczas wakacyjnego urlopu?

Nieodłącznym komponentem wyjazdów są rzecz jasna lody, lecz dla niektórych wypoczynek bez gofra nie ma sensu. Oczywiście raz na jakiś czas mamy możność pozwolić sobie na owego rodzaju słodkości, głównie w okresie wakacji letnich. Kulka tradycyjnych lodów, bez dodatków, posiada od 30 do 60 kcal. Sorbety są beztłuszczowe, za to przechowują witaminy z owoców, z jakich je przyrządzono. Wersje śmietanowe obejmują naturalnie trochę tłuszczu, ale dostarczają też wspierającego kości i zęby wapnia. Gofry z reguły nie mogą poszczycić się zawartością służącą zdrowiu komponentów, jednak są względnie lekkostrawne. A więc w czym rzecz, albowiem duża ilość wakacyjnych słodyczy nie jest taka kaloryczna. Chodzi przede wszystkim o dodatki. To one zmieniają sławne letnie i lekkie desery w bomby kaloryczne. Na czarnej liście znajduje się: bita śmietana, polewy, batony, pokruszone ciastka, posypki plus dużo innych. Zobaczmy przykład: suche gofry to 140 kcal, za to z bitą śmietaną oraz owocami – do 500 kcal. Co więcej, ogromna doza cukru prostego z deseru obciąża trzustkę i jest w stanie prowadzić do nagłych spadków poziomu cukru we krwi. W rezultacie tego całkiem prawdopodobne jest to, że po krótkim okresie będziemy posiadali chęć na jeszcze jednego gofra.

Kolejnym tuczącym wakacyjnym przysmakiem okazują się frytki. Ziemniaki same w sobie są niebywale witalne – posiadają dużo sycącej skrobi oraz wartościowego białka roślinnego. Zapewniają organizmowi dawkę minerałów, m.in. wspomagającego muskuły jak również obniżającego ciśnienie potasu, jak i funkcjonującego kojąco na nerwy magnez. Są także bogate w witaminę C. Niestety kąpiel w głębokim a także gorącym oleju powoduje, iż część ziemniaczanego bogactwa zwyczajnie się ulatnia, zaś sam artykuł nasiąka jak gąbka niedobrym tłuszczem. W wyniku tego spożywamy kaloryczne dla naszego organizmu kwasy tłuszczowe. Smażenie w głębokim tłuszczu nie sprowadza się tylko i wyłącznie do frytek. Panierowane kurczaki, krewetki w cieście lub warzywa tracą ogromną część zdrowej mocy w owej tłuszczowej kąpieli.

Sezon letni to rozpoczęcie na dobre sezonu grillowego. Mylą się ci, którzy sądzą że potrawy z grilla są najzdrowsze na świecie. W każdym kłamstwie jest jakieś ziarenko prawdy, tak i w tym przypadku. Potrawy z grilla są zdrowe do pewnego stopnia – wystarczy przygotować odpowiednie mięso, rybę, warzywa, a nie karkówkę, kiełbasę, kaszankę i tym podobne. Tłuszcz wyciekający z mięsa na rozżarzone węgle jeszcze pogarsza sytuację. W skutek owego wytwarzane są niebezpieczne substancje.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *