Gruźlica ponownie atakuje

Choroba zakaźna, którą jest gruźlica, wywołana jest poprzez prątek gruźlicy. Tę bakterię odnalazł niemiecki lekarz Robert Koch. Prątki gruźlicy są niezwykle czułe na kipienie i pasteryzowanie. Wielka temperatura powoduje ich uśmiercenie. Gruźlica płuc przesuwa się z postaci chorej na faceta krzepkiego tak nazywaną drogą kropelkową. Prątki tuberkulozy są wyrzucane w czasie kichania, kaszlu czy wymowy nosiciela. Gruźlicą możemy się zatruć także drogą żywnościową, spożywając lodowate mięso albo pijąc nieprzegotowane mleko pochodzące od rozbitego na tuberkulozę bydła- mućki. Chorobę tę powoduje także niedożywienie. Największą zachorowalność na gruźlicę monitoruje się w krajach Trzeciego Świata, gdzie zjawisko niedożywienia jest charakterystyczne. Ryzyko zachorowania na gruźlicę jest ogromne u jednostek, jakie nieprawidłowo się odżywiają. Dotyczy to postaci, które nie dostarczają słuszniej dawki witamin i pierwiastków mineralnych poprzez długi okres. Dodatkowo choroby takie jak cukrzyca czy guz nowotworowy przysparzają się w jakimś sensie do powstania gruźlicy. Na tuberkulozę zapadają częstokroć chorujący na AIDS.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *