Meble gastronomiczne

Przedmioty utworzone z metalu mają sporo zalet i korzystnych właściwości, tymczasem bywają też obciążone wadami. Meble gastronomiczne, które zazwyczaj są produkowane na bazie stali, nie są narażone na pokrywanie się brązowym osadem. Może on z upływem czasu uczynić daną rzecz w całości zbędną, albowiem rdzewienie budzi nieodwracalne zmiany w konstrukcji materiału. Przyczyną jego występowania jest zjawisko utleniania żelaza oraz jego stopów. Powinno się tu podkreślić, iż popularna stal to też stop – żelaza i węgla. Oprócz cząsteczek węgla, których skład wynosi nieco ponad 2% całej masy stopu, w stali znajdować się też mogą nieduże ilości innych metali, jak również pierwiastki. Te natomiast uznawane są jednak za zanieczyszczenia. Wyrób towarów stalowych odpornych na rdzewienie jest możliwy tylko z wykorzystaniem specyficznie przygotowanego stopu. Jest to tak zwany INOX, inaczej stal, w której dodatek chromu wynosi co najmniej 11 procent. Dzięki temu wytrzymałemu tworzywu wytwarzane są narzędzia chirurgiczne, sztućce i właśnie meble nierdzewne. Te ostatnie sprawdzają się głównie w fabrykach oraz warsztatach.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *