Organizujemy imprezę

http://www.dreamstime.com/-image2776084Chyba każdy lubi spotkania towarzyskie, gdyż kojarzą się ze znajomymi, relaksem i… jedzeniem. No właśnie, uwielbiamy na imprezy przychodzić, ale już niekoniecznie je organizować. Zorganizowanie przyjęcia wraz z poczęstunkiem to wyzwanie dla każdego gospodarza domu. Żeby choć trochę Wam to ułatwić omówimy kilka sposobów na to w jaki sposób zrobić dobry poczęstunek.

Najbardziej znaną odmianą poczęstunku jest szwedzki stół. Taka forma jest bardzo popularna w trakcie różnorodnych konferencji, zabrań biznesowych, jak również i tych z przyjaciółmi. Podstawową zaletą szwedzkiego stołu jest to, że goście posiadają sporą swobodę wyboru. Dlatego w trakcie takiego typu przyjęcia, rzadko kto wychodzi głodny. Goście mają możliwość o dowolnej porze zjeść to co im odpowiada. Podczas przyjęć sami się obsługują dowolnie korzystając z oferty kulinarnej. Jeden rzut oka na wystawione potrawy wystarczy, żeby się zorientować, co gospodarz serwuje. A wybór przeważnie jest ogromny. W trakcie krótszych imprez zazwyczaj są tylko zimne przekąski. Ale gdy planujemy wielogodzinną imprezę muszą pojawić się ciepłe posiłki. Ich stałą temperaturę zapewniają nowoczesne bemary. Ciekawym konceptem który będzie stanowił dodatek do stołu szwedzkiego może być bar otwarty. To miejsce, w którym na żądanie robi się różnego rodzaju drinki. Równocześnie możemy zorganizować pokaz sztuki barmańskiej, który będzie świetną atrakcją dodatkową, urozmaicającą każdą spotkanie.

Odpowiednikiem otwartego baru, ale z jedzeniem jest live cooking. Tutaj już wspomniane wcześniej nowoczesne bemary są zbędne, bo myśl live cooking skupia się na tym, że kucharz na oczach przybyłych przyrządza różnorodne potrawy. Niewątpliwym plusem tego jest fakt, iż gość widzi w jaki sposób robiono jego potrawę. Ponadto mamy również pewność, że posiłek nie będzie zimny. Ostatnimi czasy bardzo popularne na różnych przyjęciach są wiejskie stoły albo inaczej mówiąc stoły staropolskie. To najzwyczajniej funkcjonujący na zasadzie szwedzkiego stół, na jakim są typowo rodzime potrawy (np. szynka z nogą, chleb wiejski, ogórki kiszone itp.).

Możemy uznać, że sposobów na ugoszczenie przybyłych jest co najmniej kilka. A jaki sposób Ty wybierasz?

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.