Jak otworzyć domową cukiernię?

Domowa szarlotka

Domowa szarlotka

Domowa cukiernia to doskonały pomysł na własną działalność dla każdego, kto uwielbia eksperymentować z przepisami na ciasta, torty, tarty, brownie, czy pączki. Także osoby nie posiadające jeszcze  dużego doświadczenia mogą spróbować swoich sił w sprzedaży słodkich specjałów, ponieważ zainteresowanie wypiekami w stylu hommade sukcesywnie wzrasta.

Domowe wypieki stają się obecnie istotną alternatywą dla wyrobów proponowanych przez tradycyjne cukiernie. W procesie pieczenia ciast i tortów dostępnych w masowej sprzedaży używa się rozlicznych polepszaczy smaku, konserwantów oraz spulchniaczy. Jednakże ich walory smakowe w zestawieniu z z wypiekami domowymi pozostawiają wiele do życzenia. Ponad to, atutem użycia naturalnych składników piekąc ciasta we własnej kuchni jest niewątpliwie okazja do podkreślenia ich wyższości w kontekście wpływu na zdrowie. Akcentując tezę, że zdrowa dieta nie musi wiązać się z wyrzeczeniami, z pewnością skoncentrujesz uwagę konsumentów.

Należy przyznać, że Polacy gustują w słodkościach, wobec czego przypuszczalnie nie będziesz uskarżać się na brak klientów. Mimo wszystko wypada odpowiednio przemyśleć strategię biznesu. Na twoja korzyść przemawia oczywiście wyśmienity smak wypieków a także ich wizerunek. To jednak nie wszystko. Na pewno znacząca jest lokalizacja  twojej działalności, klienci będą zwracać uwagę na dojazd. Podobnie czas wykonania usług, czyli na kiedy zdołasz określić odbiór zamówionego ciasta. Nie zaniżaj wartości swoich wypieków, prezentuj raczej swoje produkty jako konkurencyjne pod względem wykonania. I najważniejsze: reklama. Na początku to ty musisz dotrzeć do potencjalnych klientów. Możesz poprosić swoich znajomych o wklejenie linka do twojej oferty w Internecie, przykładowo na facebooku, organizować degustacje oraz przedstawić swoją ofertę w klubach, pubach albo osiedlowych sklepikach. Załóż własną stronę internetową na której wyeksponujesz zdjęcia proponowanych wypieków, klarownie określisz ceny oraz dodasz opisy ciast i tortów. Rozważ pozycjonowanie witryny na słowa kluczowe, które będą wstukiwać w wyszukiwarce klienci. Na przykład: ciasta Wrocław, ciasta domowe czy torty na zamówienie.

Pamiętaj, że firma cukiernicza to w świetle przepisów produkcja i obrót środkami spożywczymi w związku z czym do 14 dni od daty rozpoczęcia działalności trzeba poinformować pisemnie Powiatową Stację Sanitarno-Epidemiologiczną o miejscu, rodzaju i zakresie prowadzonej działalności. Wszystkiego dowiesz się we właściwej dla twojego miejsca zamieszkania Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej. Otworzenie każdej działalności gastronomicznej wiąże się z koniecznością uzyskania zgody Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego, a lokal w którym pracujesz musi zostać odebrany przez sanepid. Na koniec: nie zrażaj się! Formalności a także brak pewności co do zainteresowania odbiorców twoimi usługami dotyczy praktycznie każdej nowootwartej działalności. Jeżeli jednak naprawdę lubisz testować swoje własne pomysły, przygotowywać oryginalne kompozycje smakowe i estetyczne nie obawiaj się. Co szkodzi spróbować?

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *