Palenie kawy

Na czym polega proces palenia kawy? Czym jest kawa palona? W jaki sposób jest przyrządzona? Jeśli chcecie się przekonać jak to się robi oraz w jaki sposób, to zapraszam do czytania artykułu. Niestety aby przyrządzić kawę w odpowiedni sposób, to trzeba jej poświęcić mnóstwo czasu na specjalnymi paleniskami do kawy. Płyta indukcyjna czy patelnia teflonowa nie pomoże tak samo jak specjalne kotły bądź inne gliniane naczynia. To tylko namiastka tego co powinniśmy mieć. Taka jest cena postępu technologicznego. Aby przyrządzić kawę potrzeba wiele cierpliwości, mocnych nerwów, spokoju oraz otwartych okien gdyż podczas pierwszego palenia kawy można dosłownie ją…. spalić. Ogółem rzecz biorąc na początku będzie mnóstwo dymu. Ale te przeżycia utkwią wam już na zawsze, a jak nie na zawsze to na długo. Podczas pierwszych minut „ceremonii” palenia kawy nic się nie dzieje. Rozwinięcie sytuacji następuje później, dopiero potem wilgoć z kawy się ulatnia i kolor zaczyna ciemnieć. Oczywiście pamiętajcie o ciągłym mieszaniu ziaren ponieważ całe wysiłki mogą pójść na marne. Warto na kawę spoglądać, słuchać jak się zachowuje oraz sprawdzać jej aromat. Bo wystarczy że zapomnicie dostarczyć odpowiednią ilość ciepła i kawa dosłownie może spłonąć/bądź się zepsuć całość. Zapach unoszący podczas palenia przypomina pieczony chleb (przyjemny nieprawdaż?) Kawa zaczyna także szybciej ciemnieć, ponieważ następuje karmelizacja cukrów. Następuje potem tzw.  first crack.  Ziarenka zaczynają strzelać niczym popcorn, rosną i ciemnieją bardziej. Podczas procesu uwalnia się dużo dymu. Kiedy po minucie lub dwóch przestaną strzelać to fani średnio palonej kawy mogą już ją zdjąć. Jeżeli ktoś lubi mocniejszą – to zapraszam do dalszego „pieczenia” :) Podczas dalszego procesu następuje tzw. second crack. Wtedy nie strzelają a trzaskają delikatnie. Zaczynają się uwalniać olejki z kawy i kawa zaczyna jeszcze bardziej ciemnieć. I tutaj powinieneś skończyć palenie. Jeżeli macie odrobinę szczęścia możecie zaryzykować dalsze palenie ale tylko przez krótką chwilę bo musicie ją szybko schłodzić i wtedy będziecie mieli świetną kawę że nawet Starbucks blednie przy niej. DSCF0673

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *