Co jest potrzebne do otwarcia własnej knajpy?

Restauracja

Moda na jedzenie trwa w najlepsze. Jedni prowadzą blogi kulinarne, inni po prostu spędzają wolny czas na gotowaniu, inni na chodzeniu do restauracji, a jeszcze inni te knajpy otwierają. Własna restauracja to jeden z najczęściej wykorzystywanych sposobów na pozyskanie dotacji unijnych. Jeżeli i Ciebie kusi wizja własnego lokalu, koniecznie zapoznaj się z tym artykułem!

Zatem co będzie Ci potrzebne, jeśli zdecydujesz się na otwarcie wymarzonej restauracji?

Po pierwsze – pomysł

Konkurencja na rynku gastronomicznym jest ogromna. W dużych miastach co i rusz pojawiają się nowe knajpki, ale niektóre działają jedynie kilka-kilkanaście miesięcy. Powód? Brak konkurencyjności. W gastro-świecie trzeba czymś się wyróżnić, żeby przerwać. Nie znaczy to, że masz serwować kuchnię estońską albo etiopską, ale kolejna sztampowa pizzeria bez wyrazu nie ma szansy się utrzymać. Twoim wyróżnikiem może być najwyższa jakość produktów, elastyczne menu, sezonowa karta… Cokolwiek, co pozwoli klientom pamiętać o Twojej ofercie. Może być też ona skierowana do konkretnej grupy – np. knajpa z lunchami w pobliżu biurowca lub małe bistro dla zwolenników tradycji.

Po drugie – lokal

Wbrew pozorom najlepsze „miejscówki” w centrum miasta nie muszą być najlepszym adresem dla restauracji. Miejsce nieco oddalone od zgiełku miasta może być pożądane przez niektórych klientów, a i czynsz będzie znacznie niższy. Trzeba jednak pamiętać, że otwarcie knajpy „w szczerym polu” nie może się udać. Nawet najlepszy lokal położony z dala od potencjalnych klientów prędzej czy później upadnie. Do urządzenia wnętrza warto zaangażować profesjonalnego dekoratora albo po prostu kogoś, kto ma dobry gust.

Po trzecie – zezwolenia, pozwolenia…

Lokal prowadzący działalność gastronomiczną musi spełniać szereg norm budowlanych i higienicznych. Jeżeli pod wybranym adresem nie było wcześniej knajpy, konieczne będzie przeprowadzenie remontu. Nie trzeba się jednak bać – wystarczy trzymać się przepisów, by bez większych przeszkód uzyskać wszystkie wymagane papierki.

Po czwarte – niezbędne wyposażenie

Restauracja nie może funkcjonować bez odpowiedniego wyposażenia – tak w kuchni, jak i na zapleczu oraz sali dla klientów. Wyposażenie gastronomii musi być estetyczne oraz funkcjonalne. Zakupów najlepiej dokonać w jednym miejscu, by mieć pewność, że wszystkie elementy zastawy do siebie pasują. Jeżeli nie masz środków, na początek możesz skorzystać z wypożyczalni gastronomicznej.

Po piąte – obsługa

Wbrew pozorom znalezienie dobrego kelnera czy kelnerki nie jest łatwym zadaniem. Ta praca to nie tylko roznoszenie talerzy, ale też informowanie klientów o daniach z karty i pomoc przy wyborze, profesjonalna obsługa (nie każdy kelner potrafi prawidłowo otworzyć wino!) oraz umiejętność reagowania na potrzeby klienta.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *