Jak wygląda współczesna produkcja pieczywa?

Koncepcja profilu piekarni zależy w dużej mierze od skali produkcji i grona klientów. O ile producent zapatruje się na dostawy dla dużej siatki kontrahentów, to zdecydowanie kalkuluje się kompleksowa technologizacja, z akcentem na maksymalną wydajność maszyn. Jednak niewielkie zakłady, cenione w regionie mogą zdecydować się na tradycyjne piece piekarskie, rozpalane nawet drewnem. Niewątpliwie wyprodukowany w nich chleb jest nadzwyczaj aromatyczny.

W epoce sklepów wielkopowierzchniowych, gdzie wymaga się regularnych transportów chleba świeżego, mechanizacja wypiekania jest procesem naturalnym i postępującym. Największe zakłady piekarnicze preferują technologie wydajne, w wyniku czego maleje udział prac ręcznych. Współcześnie wyposażenie zakładów to ogromne zespoły urządzeń, wśród których wyróżnić można rozmaite piece piekarskie, piece cukiernicze i kompleks aparatów o wąskiej specjalizacji.

Bez wątpienia przy zakupie sprzętów producenci preferują jak najlepszą produktywność. Im więcej możliwości prezentuje maszyna, tym lepsza oszczędność czasu, pracy człowieka a zwłaszcza powierzchni roboczej. Przykładowo piec elektryczny świetnie sprawdza się się jako piec cukierniczy czy piec sklepowy.

Ceniony w branży piec sklepowy dzięki modułowej konstrukcji i zastosowaniu zasilania energią elektryczną nadaje się jako ekwipunek wielu punktów wypiekowych jak, sklepy czy restauracje. Jest doskonałym rozwiązaniem gdyż pozwala w niewielką chwilę z mrożonki otrzymać ciepłe wyroby, zachowując ich walory smakowe.

Rozwój w dziedzinie mechaniki powoduje że, dzisiejsze piece piekarnicze to maszyny, którymi da się operować z płaszczyzny komputera w gabinecie kontrolnym. W efekcie element prac ręcznych redukuje się do opracowania proporcji, kompletowania składników w maszynach. Mechanizacja objęła już każdy stopień wyrobu, czyli uszykowanie, formowanie, garowanie, pieczenie oraz pakowanie.

Właśnie dlatego piece modułowe to przebój w branży piekarnictwa. Konstrukcja urządzenia bazująca na komorach sprawia że taki piec może być dowolnie modyfikowany. Zależnie od potrzeb każda komora może opiekać inny gatunek asortymentu. Takie aparaty mogą działać jako piece cukiernicze i piece piekarskie. Wykorzystywane są do wyrobu drobnego pieczywa tradycyjnego jak i szerokiej grupy produktów słodkich.

Automatyzacja wyrobu bułek ma oczywiście swoich wrogów. Znaczna rzesza uważa że pieczywo zubożało na smaku, stało się nadmuchane. Nie jest więc zaskoczeniem zyskująca na sile sława lokalnych wytwórców, dzięki którym tradycyjne piece ceramiczno-rurkowe wracają do łask. Tego typu piece piekarnicze, zbudowane z elementów ceramicznych gwarantują niezwykły aromat pieczywa. Pozyskany wypiek ma zbity miąższ, chrupiącą skórkę i na długi czas pozostaje jadalny.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *