Wzmacniacze pneumatyczne w maszynach piekarniczych

Duże linie produkcyjne do pieczywa tak zwane maszyny piekarnicze mają w swej konstrukcji również układy hydrauliczne używane do poruszania różnych podzespołów takiej linii produkcyjnej. Duże odległości sprawiają że sygnł ze sprężonym powietrzem musi zostać wzmocniony.

Działanie wzmacniaczy pneumatycznych

Osiągane wzmocnienie mocy uzależnione jest również od ga­barytów poszczególnych części składowych  wzmacniacza.  Opór stały, przez który dopływa powietrze do komory kaskadowej ma najczęściej postać kapilary o długości 25 mm i średnicy 0,2 mm. Do komory  takiego wzmacniacza powietrze przepływa przez zawór kulowy, którego gniazdo ma średnicę 4 do 6 mm, a kulka 7 mm. Dlatego nawet przy niewielkich przemieszczeniach kulki uzyskuje się dostatecz­nie duży przekrój potrzebny do wzmocnienia wypływającego stru­mienia powietrza. Przy wyżej podanych wartościach parametrów geometrycznych wzmacniacz umożliwia uzyskanie wzmocnienia strumienia, zdolnego do zapełnienia przewodu do mechanizmu wy­konawczego o długości wynoszącej 350 m, przy średnicy wewnętrz­nej przewodu 6 mm, w czasie nie dłuższym niż 6 s. Więcej na temat przemysłowych maszyn piekarniczych mona znaleźć na www.maszyny-piekarnicze.eu.

Zmiany w konstrukcji wzmacniaczy

Niewielkie zmiany konstrukcyjne umożliwiają wykorzystanie wzmacniacza mocy jako wzmacniacza ciśnienia. W tym celu należy zmniejszyć tylko powierzchnię efektywną membrany. Wówczas uzyskanie stanu równowagi sił działających na te membrany związane jest ze zwiększeniem ciśnienia w komorze lub zmniejszaniem ciśnienia w komorze. Współczynnik wzmoc­nienia jest wtedy określany stosunkiem powierzchni membran.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *