Z czym podawane są frytki w innych krajach?

Frytki – przyrządzane na różnorakie pomysły – rozdrobnione, pokrojone w kształt słupków, ziemniaki smażone w głębokim tłuszczu. Wykorzystane jako dodatek do potraw pieczonych czy też smażonych na przykład ryb.

Frytki powinny być przyrządzane ze wyjątkowych rodzajów ziemniaków, zawierających duże ilości skrobi oraz o podłużnym kształcie bulwy. Frytki wykonane z takich odmian ziemniaków nie wchłaniają wielkich ilości tłuszczu, poprzez co są smaczniejsze i mniej ciężkostrawne. Do smażenia frytek stosuje się frytownic, chociaż możemy je smażyć też w innych naczyniach, albo na patelni. Pod aspektem dietetycznym frytki są potrawą ciężkostrawną. Zawierają dużo tłuszczu, taki który poddany pozostał wysokiej temperaturze smażenia.

Frytki oferowane są zaraz po usmażeniu. Do frytek zazwyczaj daje się jakiś dodatek. W naszym kraju sławnym dodatkiem do frytek stają się ketchup. A jak sprawa prezentuje się w odrębnych częściach globu W Belgii frytki przeważnie przyrządzane są jako odrębne danie w papierowym rożku, z majonezem, ketchupem curry, sosem z piklami albo fritassaus – lżejszą wersją majonezu. Do owego można dodać frikadel, a więc smażoną kiełbasę curry. W Bułgarii na frytki daje się sirene – ser zbliżony do bryndzy. Kanada serwuje poutine, a więc frytki zanurzone w sosie pieczeniowym zakryte grudkami serka wiejskiego. Gdzieniegdzie udaje się dostrzec frytki z mięsem mielonym, hot dogami, serem, dressingiem oraz sosem pieczeniowym. We Francji frytki oferowane są przeważnie do steków. Najczęściej towarzyszy im ketchup, majonez, musztarda Dijon bądź też fritessaus. W Islandii frytki podaje się głównie jako sider, z ketchupem bądź sosem koktajlowym. Japońskie frytki jak zawsze są innowacyjne. Serwowane są z saszetką zawierająca przyprawy, sezam, wodorosty jak i sól. Frytki po wietnamsku są totalnym zaskoczeniem, albowiem serwowane są z porcją masła plus posypką z cukru. Sporo do powiedzenia ma Holandia. W tej okolicy mamy możliwość spodziewać się różnorakich dodatków, jak np. majonez, fritessaus, sos satay, ketchup, curry a także speciaal – mieszanka fritessaus, siekanej cebuli i ketchupu. Rumuńskie frytki często podawane są z mujdei – ostrym sosem czosnkowym, jakiego konsystencja oraz skład może zależeć jedynie od kucharza. Na Filipinach uzyskamy frytki z bekonem, sosem serowym a oprócz tego kwaśną śmietaną. Cheese ‚n chips, czyli amerykańskie frytki zanurzone w tonie sera Americana, Cheddar ewentualnie Mozarella. Do tego bardzo częstym dodatkiem jest mięso mielone bądź sos pieczeniowy. W Texasie popularnym dodatkiem do serowych frytek jest ostra papryka jalapeno. I na koniec najbardziej słynne fish ‚n chips, czyli ryba z frytkami, czasem w akompaniamencie puree z groszku. Frytki doprawione są octem winnym a ponadto w standardowych smażalniach nadal oferowane w papierowym rożku – takiego typu smakołyki tylko w Wielkiej Brytanii.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.