Ziele, czy aby na pewno angielskie?

Niestety wszystkich tych, którzy myśleli, że ziele angielskie pochodzi a Anglii muszę rozczarować. Otóż nie. Ta wspaniała aromatyczna jagoda pochodzi z Ameryki Południowej i pozyskiwana jest z wiecznie zielonego drzewa.

Korzennik, inaczej ziele angielskie stosowane jest często jako odrobina pieprzy z racji na swój ostrawy smak. Najczęściej służy nam do przygotowania przeróżnych marynat, konserw, przetworów np. ogórków kiszonych. Ostrości dodamy również sałatką, jak i potrawą z warzyw. Czasem jest także stosowany do słodkich potraw i deserów. Dodawany do świątecznego kompotu zaostrzy jego smak i wzbogaci jego zapach. Pamiętajmy aby suszone jagody korzennika dodawać na początku gotowania.

ziele angielskieJak każda przyprawa przydatna jest również w kwestii zdrowia. Korzennik pomaga w trawieniu i pozbyciu się wzdęć. Ma działanie przeciw zapalne, wiec warto mieć go pod ręką w czasie przeziębienia i płukać naparem gardło. Dzięki naparowi pozbędziemy się trądziku i przebarwień z twarzy. Ziele angielskie jest również składnikiem wielu zapachów wód toaletowych dla mężczyzn. Podczas menstruacji działa rozkurczowo, ale nie można przesadzać z ilością zioła ponieważ przedawkowany może wydłużyć okres krwawienia. Ze względu na ostrawy smak i swoje działanie powinny go unikać osoby z chorobą wrzodową i refluksem żołądka.

Ziele przechowujemy w ciemnym ,chłodnym miejscu w szczelnym pojemniku. Najlepiej nadaje się do tego czysty i suchy słoik. Tak przechowane ziele zatrzyma swoje właściwości i aromat na bardzo długo.

Lubisz gotować? Interesujesz się sztuką doprawiania potraw kulinarnych niespotykanymi przyprawami?
Przeczytam więcej o zielu angielskiemu.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *