Powstawanie wyjątkowych piw rzemieślniczych jest złożonym procesem, w który trzeba włożyć zarówno wiele pracy, jak i pasji. Piwowarzy czuwają nad każdym etapem produkcji, która, aby końcowym produktem był wysokiej jakości kraft, musi przestrzegać ściśle określonych zasad oraz standardów. Ocena cech reprezentujących piwo nie pokazuje jedynie czy piwo będzie smakować degustatorom, a odnosi się do konkretnych atrybutów, które wskazują na popełnione przy warzeniu błędy.
Proces technologiczny produkcji piwa odbywa się najczęściej za zamkniętymi drzwiami, tym bardziej należy docenić browary, które decydują się oprowadzać gości po swoich warzelniach. Jedną z głównych atrakcji podczas takiej wycieczki jest spotkanie z piwowarem bądź założycielem browaru, którzy przybliżają swoją historię związaną z piwowarstwem oraz opowiadają o rodzajach warzonych na miejscu piw.
Zwiedzanie browaru, grupa zazwyczaj zaczyna wprowadzeniem do świata piwowarstwa, a następnie, już przy kadziach przekazywane są ciekawostki na temat warzenia piwa. Poruszane jest zagadnienie przygotowania brzeczki, fermentacji oraz rodzaju parametrów, które wpływają na końcowy efekt. Podczas wycieczki pokazywane są wszystkie wykorzystywane urządzenia, zarówno te do warzenia piwa, jego rozlewania, a także miejsce magazynowania trunku. Po zakończonym zwiedzaniu, uczestnicy wycieczki mają okazję do spróbowania produkowanych na miejscu piw, których szczegółowy opis przybliżył przewodnik. Ponadto, piwowarzy gotowi są odpowiedzieć na pytania nurtujące zwiedzających.
Idealnym uzupełnieniem zwiedzania browaru rzemieślniczego jest kurs sensoryczny. Warsztaty sensoryczne umożliwiają zdobycie wiedzy, którą można wykorzystać w praktyce. Świadomość zalet oraz wad trunku i umiejętność ich wyczucia jest jak najbardziej przydatna w życiu codziennym. Dzięki temu możliwe jest określenie czy dane piwo jest uwarzone zgodnie ze sztuką, czy charakteryzuje się pewnymi mankamentami. Podczas warsztatów z sensoryki, uczestnicy uczą się o aromatach i smakach piwa, by następnie móc sprawdzić swoją wiedzę podczas testowania odpowiednio przygotowanych próbek, według profesjonalnego arkusza oceny. Kurs sensoryczny jest też szeroko polecany młodym piwowarom, którzy dopiero stawiają swoje pierwsze kroki w produkcji piwa. Ponadto, biorący udział w warsztatach, miłośnicy złotego trunku mają okazję wypytać prowadzącego, czyli doświadczonego piwowara o ciekawostki dotyczące piwa, a także poznać osoby, które również są zainteresowane tematyką browarnictwa. Na zakończenie każdego kursu uczestnicy uzyskują certyfikat, który potwierdza zdobyte umiejętności.
Wycieczka po browarze, gdzie produkowane są wyjątkowe piwa, jak i warsztaty sensoryczne są ciekawym doświadczeniem. Oprócz wspomnień pozostaje wiedza, którą można wykorzystać w praktyce dla własnej przyjemności czy pochwalić się wśród znajomych. Dodatkowo, zwiedzanie browaru lub poznanie sensoryki piwa może przyczynić się do rozwoju nowej pasji jaką jest piwowarstwo bądź ocena trunków.
Ogromny postęp technologiczny oraz otwartość wielu standardów sprawiła, że zabezpieczenie mienia i osób może być realizowane w wielu formach. Standardem stało się korzystanie z...
Ślub to jeden z najważniejszych dni w życiu człowieka. Nie można się więc dziwić, że młode pary przywiązują bardzo dużą uwagę do tego, jak będą się prezentować tego dnia oraz jak...
Komentarze