Nabiał – produkty


Produkty z nabiały są to produkty powstałe z mleka, bądź też jajek. Do najpopularniejszych produktów należą: twaróg, ser, jogurt, maślanka i masło.

Sery powstają w postaci skrzepu. Skrzep ten jest wynikiem wytrącenia z mleka tłuszczu i białka. Sery dzielimy według czterech podstawowych czynników(technologia wytwarzania, zawartość tłuszczu, konsystencja, technologia produkcji). Każdy z tych czynników dzieli ser na różne kategorie.

Twaróg jest również znany jako ser biały. Jest to jedna z odmian serów podzielonych ze względu na technologię produkcji. Posiada on białą barwę. Twaróg jest wynikiem zakwaszenia mleka. Zakwaszone mleko ulega następnie podgrzaniu, lecz jego temperatura nie może osiągnąć temperatury wrzenia.

Kolejnym produktem z nabiału jest jogurt. Posiada on gęstą konsystencje. Powstaje on w wyniku utrzymania temperatury mleka w okolicach czterdziestu stopni. Utrzymanie go w tej temperaturze powoduje w nim rozwój bakterii, dzięki który zyskuje też sporo właściwości zdrowotnych.

Maślanka jest wyrobem pitnym. Produkt ten powstaje w wyniku oddzielenia tłuszczu. Wyrób ten posiada wiele właściwości zdrowotnych(bogata zawartość w lecytyny, białka i soli mineralnych).

Najpopularniejszym produktem z nabiału i używanym na co dzień jest masło. Istnieje wiele różnych odmian, na przykład : masło osełkowe, masło ekstra, masło śmietankowe. Masło składa się głównie z tłuszczu mlecznego. Istnieje również wiele różnych podziałów masła(np. ze względów jakościowych).

Obecnie stosuje się wiele dodatków do wyrobów z nabiału, aby zmienić na przykład ich smak, barwę, konsystencje.

Zobacz także...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


− 3 = sześć

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>