Piec gazowy jednofunkcyjny – jakie ma zalety i wady?

Piec gazowy jednofunkcyjny zapewnia stała podaż ciepłej wody

Kiedy zadecydowaliśmy, że w naszym nowym domu lub mieszkaniu za ogrzewanie i produkcję ciepłej wody użytkowej odpowiedzialny będzie piec gazowy, nie zakończyliśmy wcale procesu wyboru. Kotły gazowe są dostępne w bardzo wielu wariantach, jednak kluczowy jest podział na modele jednofunkcyjne i dwufunkcyjne. W niniejszym artykule przedstawimy zalety i wady pieców gazowych jednofunkcyjnych.

Wady

Kotły jednofunkcyjne wyróżniają się tym, że muszą być zintegrowane z wymiennikiem dla ciepłej wody użytkowej. Z tego też względu zajmuje dużo więcej miejsca niż jego dwufunkcyjny brat. Trzeba też się liczyć z bardziej skomplikowanym i kosztowniejszym montażem, wyższa jest także cena samego urządzenia.

Jednak piec dwufunkcyjny ma swoje ograniczenia, których pozbawiony jest kocioł jednofunkcyjny. Mianowicie ten pierwszy dobrze sprawdza się w mieszkaniach i domach o niezbyt dużym metrażu, z jedną łazienką, i to najlepiej zlokalizowaną możliwie blisko kuchni. Dlaczego? Im dalej piec jest zlokalizowany od punktu poboru ciepłej wody, tym dłużej trzeba czekać na to, aż dopłynie ona do kranu. Jeżeli rura ma kilka metrów (powyżej 6-7), czas oczekiwania staje się irytująco długi, a straty wody są znaczące.

Zalety

Piec gazowy jednofunkcyjny sprawdzi się zatem w domu jednorodzinnym, w którym mieszka kilka osób i w którym jest więcej niż jedna łazienka. Pojemność zewnętrznego zasobnika jest dobierana do potrzeb mieszkańców, nic nie stoi na przeszkodzie, by jedna osoba brała prysznic, a druga zmywała naczynia. Trzeba jednak liczyć się z tym, że przy intensywnym poborze ciepła woda może się wyczerpać i trzeba będzie poczekać 20-40 min na uzupełnienie jej zapasów.

Ponadto dzięki kotłowi jednofunkcyjnemu, a ściślej mówiąc pompie cyrkulacyjnej, dostęp do ciepłej wody jest natychmiastowy – leci ona od razu z kranu i ma stabilną, ustaloną wcześniej temperaturę. Nie ma też znaczenia odległość kotłowni od punktu poboru wody.

Trzeba mieć na uwadze także to, że ciepła woda krążąc w instalacji stopniowo się wychładza, więc po powrocie do zasobnika musi zostać ponownie podgrzana, czyli jedną porcję wody podgrzewa się więcej niż jeden raz.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.