Hydroizolacja dachów płaskich, balkonów i tarasów

Hydroizolacja

Dachy płaskie, balkony i tarasy to elementy konstrukcyjne budynku, narażone są na działanie warunków atmosferycznych. Zmienne temperatury i opady, że należy szczególnie zadbać o hydroizolację tych powierzchni.

Odpowiednie wykonanie hydroizolacji dachu, balkonu i tarasu, które ochroni przed wnikaniem wody w głąb konstrukcji, ma bardzo duże znaczenie. Przedostanie się wody do wnętrza konstrukcji skutkuje zawilgoceniem sufitu i wystąpieniem grzybów i pleśni. Do wykonania niezawodnej hydroizolacji, niezbędne jest zastosowanie nowoczesnych materiałów o wysokiej jakości.

Firma nasza (BudGeo Sp. z o.o.) ma doświadczenie w pracach remontowych dachów, balkonów i tarasów.

Materiały, które stosujemy:

Papy podkładowe

Składają się z osnowy (z włókna szklanego lub poliestru) oraz powłoki bitumicznej z asfaltów zwykłych i mody fikowanych. Układa się je zawsze w dwóch warstwach, przedzielonych albo podsypką poślizgową z drobnego piasku, albo wkładkami z folii polietylenowej.

Pierwsza warstwa powinna być układana na równym podłożu, z którego usunięto wszelkie ostre wypukłości. Papę układa się na co najmniej 10-centymetrowy zakład. Pierwszą jej warstwę należy przykleić lepikiem do podłoża.

Masy uszczelniające

Produkowane są na bazie żywic polimerowych (tzw. folie w płynie – zaletą izolacji jednokomponentowej jest łatwość użycia i aplikacji) lub cementu (zaprawy uszczelniające). Ułożone na betonowym podłożu tworzą szczelną bezspoinową powłokę. Nakłada się je pędzlem lub pacą w dwóch warstwach o łącznej grubości 2-4 mm.

Folie PCV

Membrany pcv stanowią bardzo dobrą izolację tarasów oraz balkonów. Zarówno jako warstwa ostateczna – pokrycie odkryte, jak i warstwa spodnia do wykończenia lub osłonięcia. Mocuje się je do podłoża mechanicznie i zgrzewa (spawa) gorącym powietrzem na zakład i po obrzeżu na systemowych listwach powlekanych PCV, co zapewnia absolutną szczelność powierzchni izolowanej oraz paro przepuszczalność zawilgoconego podłoża (oddychający taras).

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.