Kupuj lokalnie, jadaj sezonowo

dieta

Mamy już kalendarzowe lato, a przecież wiosna i lato pełne są świeżych warzyw i owoców. Koniecznie trzeba je jeść żeby mieć energię i zapas witamin na cały jesienno – zimowy sezon. W związku z tym, nie może zabraknąć na naszych talerzach fasolki szparagowej.

Fasolka szparagowa zawiera dużo witamin i jest bogata w białko. Ma także zastosowanie lecznicze w postaci wywarów i suszonych nasion fasoli, które mieli się na mąkę.

Bardzo ważne dla naszego organizmu jest dostarczanie właśnie wszystkich niezbędnych składników odżywczych i minerałów. Bardzo często zachwycamy się produktami zagranicznymi, a nie dostrzegamy tego co możemy znaleźć w naszych ogródkach lub na naszych targowiskach.

Wystarczy pomyśleć ile taki owoc lub warzywo musi przejechać kilometrów, a w związku z tym jak dawno musiało być zerwane. Od razu nasuwa się myśl, że ów owoc lub warzywo skoro tak doskonale wygląda na półce w naszym sklepie, to jak jest możliwe że w tak idealnym stanie dojechało ono z drugiego końca Europy? Nie trudno się domyślić, że bez pomocy „polepszaczy” się nie obyło.

Starajmy się jadać to co nasze, krajowe. Dodatkowym atutem oprócz zdrowotnego, niech będzie wspieranie naszego rodzimego handlu.

Jeżeli brak ci pomysłu na podanie fasolki szparagowej, to przeczytaj ten przepis.

Po więcej ciekawostek kulinarnych i sprawdzonych przepisów zapraszam na kulinarnyrollercoaster.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *