Podstawowe wyposażenie kuchni

Wyposażenie kuchni

Wyprowadzka „na swoje” wiąże się z koniecznością wyposażenia swego lokum we wszystkie niezbędne sprzęty. Rzecz jasna mało kto na początku dysponuje budżetem pozwalającym na dokonanie wszystkich zakupów. Dlatego warto przygotować sobie listę wszystkich potrzebnych artykułów, następnie wydzielić te do kupienia od zaraz, rzeczy przydatne ale mogące poczekać oraz różne mniej lub bardziej pożądane gadżety. Najwięcej wydatków wiąże się z wyposażeniem kuchni, dlatego w niniejszym artykule wskażemy, co absolutnie koniecznie trzeba kupić, by w miarę komfortowo przyrządzać posiłki.

Przygotowywanie potraw

Nóż – a właściwie co najmniej 3 lub 4. Nie potrzeba od razu całego kompletu w drewnianym bloku. Na początek wystarczy jeden mały nóż do obierania i krojenia mniejszych rzeczy, jeden większy do krojenia i filetowania oraz jeden nóż z piłką, niezastąpiony do pieczywa. W przypadku noży najważniejsza jest ergonomia – muszą dobrze leżeć w ręce

Sitko – można je wykorzystać nie tylko do płukania czy odcedzania, ale też do przesiewania mąki

Tarka – do ścierania warzyw i sera, tradycyjna czworościenna będzie dobrym zakupem

Deski do krojenia – jedna drewniana lub plastikowa i jedna szklana (do krojenia mięsa i ryb)

Obieraczka do warzyw

Waga kuchenna – najlepiej elektroniczna

Tłuczek do mięsa

Trzepaczka do sosów, kremów, omletów

Gotowanie

Garnki – to rzecz oczywista. Jeden mały rondelek np. do mleka, jeden średni garnek na makaron czy ziemniaki oraz jeden duży garnek na zupę i dania jednogarnkowe to podstawa. Nie wolno zapomnieć o pokrywkach!

Patelnia – przynajmniej jedna. Tutaj nie warto oszczędzać, ale kupić naprawdę porządną, na której nie będą się przypalać przygotowywane dania

Naczynie żaroodporne, najlepiej z pokrywką, dopasowane pod względem pojemności do potrzeb rodziny

Drewniane łyżki do mieszania

Pieczenie ciast

Mikser ręczny – niezbędny do przyrządzania zwłaszcza kremów, a i ciasto przygotuje się szybciej z jego udziałem

Miski do mieszania ciast – z tworzywa sztucznego (najtańsze), szklane lub metalowe

Blachy do pieczenia – jedna keksówka i jedna tortownica to dobry start. Na początku wystarczą tańsze blachy aluminiowe lub stalowe, z czasem można je zastąpić żaroodpornymi lub silikonowymi

Serwowanie potraw

Sztućce – łyżki, łyżeczki, widelce i noże – można kupować na sztuki, a nie od razu komplet

Talerze – na zupę, płaskie obiadowe i deserowe

Szklanki lub kubki

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *