Czy masowy producent przetworów może wyprodukować przetwory domowe?
Zastanawiasz się, czy producent przetworów może zrezygnować z konserwantów przy masowej produkcji? Czy może zaoferować jakość, którą znasz z babcinej kuchni? Może! Przekonaj się...
Filtruj według kategorii
Zastanawiasz się, czy producent przetworów może zrezygnować z konserwantów przy masowej produkcji? Czy może zaoferować jakość, którą znasz z babcinej kuchni? Może! Przekonaj się...
Chociaż klimat ciągle się ociepla, w dalszym ciągu musimy ponosić znaczne koszty związane z ogrzewaniem budynków zimą. Dodatkowo prędzej czy później tradycyjne paliwa ulegną...
Ludzie konsumują coraz więcej towarów. Nic więc dziwnego, że jak grzyby po deszczu, ciągle powstają nowe magazyny, w których trzymane są zapasy. W tym krótkim artykule powiemy o...
Prowadzenie firmy budowlanej to zajęcie, które wymaga bardzo dobrej organizacji. Jeżeli ktoś planuje otworzyć tego typu biznes, musi być przygotowany na wiele różnego rodzaju...
Jedną z wielu przyjemności, jakie oferuje nam lato, jest możliwość spędzania wolnego czasu na świeżym powietrzu, na przykład we własnym ogrodzie. Jest on na wyciągnięcie ręki, tuż...
Świat mody to niezmierzone pole możliwości oraz pionierskich odkryć i użytecznych zastosowań na co dzień. Moda wkracza w niemal każdy kąt naszego życia od codziennych problemów o...
Rynek produkcyjny tektury z roku na rok notuje wzrost przychodów. Taki stan rzeczy głównie zależny jest od stałego rozwoju branż przemysłowych, elektronicznych i gastronomicznych,...
Zbliżały się ferie zimowe. Jako że mam dzieci w wieku szkolnym, jakoś ten czas należało im zagospodarować. Niestety nie dysponowaliśmy zbyt dużą ilością gotówki, mogliśmy jechać...
Tysiące ładunków codziennie podróżuje po całym świecie. Dzięki temu na półkach w pobliskim sklepie, możemy znaleźć produkty z całego świata. Wszystko się nieco komplikuje, kiedy...
Od zamierzchłych czasów, światło było dla ludzi czymś bardzo ważnym. Nic więc dziwnego, że bardzo wiele starożytnych ludów czciło takie źródła światła jak słońce czy ogień. Często...
Istotnym przedmiotem wielu spółek jest nabywanie wielkich zysków z wykonywania działalności gospodarczej. Nikt nie lubi przepuszczać pieniędzy wiedząc, że można je zaoszczędzi w...
Po odwiedzeniu kilku placówek bankowych bez trudu można dostrzec, że właściwie niewiele się one różnią między sobą. Nic w tym dziwnego, skoro świadczone są w nich podobne usługi....
Właściwe oświetlenie salonu oraz każdego innego pomieszczenia jest niezwykle ważne z co najmniej kilku powodów. Światło, które nas otacza ma wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie....
Wiele osób nie do końca zdaje sobie sprawę z tego, że przy budowie własnego domu, warto zadbać również o odpowiednie zagospodarowanie przestrzeni wkoło niego. Jeżeli więc właśnie...
Zwiedzając stoki narciarskie nie tylko te w kraju, ale i za granicą spotkamy na nich osoby w niemal całym przedziale wiekowym, od dzieciaków najmłodszych, po osoby w sędziwym...
Mieszkania na nowoczesnym rynku miejskich nieruchomości, zwłaszcza te w blokach czy mniejszych budynkach, przypominających kamienice nie rozpieszczają nas swoimi rozmiarami. Pokój...
Osoby starsze w wieku naszych dziadków i babć doskonale pamiętają czasy, gdzie dostać się np. z jednej wsi do drugiej, czy do miasta nie było zadaniem łatwym. Jeszcze nie tak...
Czasy, w których obecnie przyszło nam żyć, są jednymi z najbardziej wygodnych. Każdego dnia miliony różnego rodzaju dóbr, wędruje po całym świecie, by dotrzeć na półki naszych...
Słowa „impreza integracyjna” rzadko niestety się dobrze kojarzą. Zazwyczaj przywołują na myśl konieczność spędzania weekendu ze współpracownikami i szefostwem. Często towarzyszą...
Prowadzisz biznes? Twoi pracownicy mają bezpośredni kontakt z klientem? Koniecznie wprowadź odzież firmową, która ułatwi identyfikację wizualną osób zatrudnionych w Twojej firmie....
Dobra praca? Rezydent w kurorcie. Biura podróży w dużej mierze działają w ten sposób, że na miejscu docelowym, czyli w kurortach wypoczynkowych na całym świecie zatrudniają pewne...
W wielu domach salon to miejsce szczególne. Spędzamy w nim czas z rodziną, ale także z gośćmi, którzy nas odwiedzają. Ważne więc by było to miejsce wygodne dla nas, ale...
Choć w Polsce dalej najpopularniejszą formą pozyskania samochodu do firmy jest leasing, coraz więcej przedsiębiorców decyduje się na długoterminowy wynajem samochodów. W Stanach...
Rynek marketingu jest mocno dynamiczny, musi bowiem odpowiadać na zmiany zachować konsumentów. Formy reklamy, które do tej pory dawały wysoki stopień konwersji, w pewnym momencie...
Skoki narciarskie, curling czy wyścigi w bobslejach to dyscypliny dziwne, ale już na tyle znane, że każdy zdążył się przyzwyczaić do takich widoków. W tym zestawieniu...
Zastanawiasz się, czy producent przetworów może zrezygnować z konserwantów przy masowej produkcji? Czy może zaoferować jakość, którą znasz z babcinej kuchni? Może! Przekonaj się dlaczego.
W obecnych czasach coraz częściej zastanawiamy się nad tym, co jemy, gdyż co chwila naukowcy odkrywają przed nami prawdę na temat żywności przetworzonej. Ostrożność zmusza nas do refleksji, czy zupy z proszku nie powodują raka. Czy możemy bezpiecznie kupować gotowe dania? Czy przetwory nabywane w sklepie są równie pewne, jak te domowe? Na czym polega konserwacja bez użycia szkodliwych substancji lub z czego robione są naturalne barwniki?
Największe obawy wzbudzają konserwanty, a przecież babcine przetwory wekowane były za pomocą wysokiej temperatury. Pasteryzacja pozwala zabić drobnoustroje i jednocześnie zachować smak przetworów. Tak zakonserwowane można przechowywać przez wiele miesięcy, bez obaw, że potrawa ulegnie zepsuciu. Kolejnym naturalnym sposobem konserwowania zaciągniętym z babcinej kuchni i stosowanym przez odpowiedzialnych producentów przetworów jest słodzenie lub solenie. Obydwa te dodatki mają właściwości higroskopijne, czyli pochłaniają wilgoć, dzięki czemu hamują rozwój bakterii. Wniosek z tego taki, że używanie szkodliwych substancji konserwujących wcale nie musi być koniecznością.
Jemy oczami, dlatego konsumenci nie są skorzy kupować produkty spożywcze, które wyglądają brzydko. Dlatego producent przetworów musi oferować sok marchewkowy w kolorze marchwi intensywniejszym niż… sam kolor marchwi. Jak to osiągnąć, by jednocześnie nie truć konsumentów sztucznymi barwnikami? Dodać naturalne, czyli na przykład zabarwiać przetwory sokiem z buraków, czarnej porzeczki lub odrobiną kurkumy, w zależności od tego, jaką chce otrzymać barwę.
Nie należy bać się producentów przetworów. Można znaleźć na rynku firmy, które wyznają ideę powrotu do zdrowego żywienia i nie dodają sztucznych konserwantów ani barwników. Takich firm jest niewiele, są niezwykle cenione i cieszą się zaufaniem konsumentów. Do producentów przetworów domowych należy m.in. firma Spiżarnia oferująca pikle, konfitury, grzyby czy miody.
Komentarze