Usługi cateringowe czy restauracja – co bardziej się opłaca?

Organizujesz przyjęcie? Zastanawiasz się, co bardziej się opłaca i sprawi większą przyjemność Twoim gościom: wizyta w restauracji czy skorzystanie z usługi cateringowej? Przeczytaj nasze porady i zdecyduj sam!

Odpowiedź na to pytanie nie może brzmieć jednoznacznie, dlatego że każde z tych rozwiązań sprawdza się w odpowiednich okolicznościach. Wszystko zależy od tego, na co kładziesz nacisk, organizując wydarzenie. Na przykład usługi cateringowe lepiej sprawdzą się na bankiecie towarzyszącym serii wykładów dla 700 osób, za to dania restauracyjne w sytuacji, gdy jedzenie jest najważniejszym elementem spotkania. Dowiedz się, które rozwiązanie sprawdzi się w trakcie Twojego bankietu.

Miejsce

Jeśli nie chcesz, aby ograniczała Cię lokalizacja, zdecydowanie wybierz catering. Marzysz o weselu na plaży lub w pięknych ogrodach? Nie rezygnuj z marzeń, tylko z rezerwacji stolików w restauracji. Jedzenie przecież może przyjechać do Ciebie. Podobnie rzecz ma się na uczelni czy w teatrze. Jedynym rozwiązaniem na podanie poczęstunku w takich miejscach jest zamówienie cateringu.

Jakość

Posiłki serwowane w ramach usługi cateringowej mogą mieć naprawdę doskonałą jakość, jednakże nic nie zastąpi dobrej klasy restauracji, w której szef kuchni osobiście dogląda, czy posiłek ma odpowiednią temperaturę i czy został podany na właściwym talerzu. Jeśli więc kierujesz się przede wszystkim tym kryterium, lepiej zaproś swoich gości do restauracji.

Ilość

Jak musiałaby wyglądać kuchnia, która jest w stanie wydać naraz 500 ciepłych posiłków? Firma świadcząca usługi cateringowe zdecydowanie lepiej poradzi sobie z takim zadaniem. Po pierwsze przy takiej ilości osób zrozumiałe będzie podanie dań w opakowaniach termicznych, co w restauracji byłoby nie do przyjęcia. Po drugie firmy zajmujące się organizowaniem cateringów mają do dyspozycji podgrzewacze, z których nakładają składniki bezpośrednio na talerze gości.

Czas

Jeśli Twoi goście zjawili się po to, aby wspólnie celebrować posiłek, to restauracja będzie lepszym rozwiązaniem. Jednakże w przypadku, gdy jedzenie wydawane jest w przerwie między wykładami lub aktami sztuki teatralnej, podczas której goście mają zaledwie 15-20 minut na skorzystanie z poczęstunku, zapraszanie ich do restauracji byłoby rozwiązaniem absurdalnym – lepiej zamówić catering.

Artykuł powstał przy współpracy z restauracją i firmą świadczącą usługi cateringowe Jajko.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *